Kalajoen kuuluisuudet

Posted by Roy Denesik on August 04, 2016
Vinkit

kalajoki_406453687Kalajoki kuuluu niihin rannikkokaupunkeihin, joissa elämä vilkastuu huomattavasti lomakaudella. Kaunis rannikko ja lukuisat tapahtumat houkuttelevat lomalaisia. Alue on vanhaa merenpohjaa ja maastoltaan laakeaa kuten Pohjanmaa alueena muutenkin. Kalajoesta tuli kaupunki vuonna 2002 ja siellä on asukkaita noin 13 000. Kesäkaudella lomalaiset elävöittävät alueen matkailupalveluita. Nimensä mukaisesti kaupunki sijaitsee Kalajoen suulla ja se saa ison osan tuloistaan matkailusta, vaikka muita merkittäviä aloja ovat maatalous ja metalliteollisuus.

Hiekkasärkät houkuttelevat juhannuksen viettoon

kalajoki_102295213Kalajoen hiekkasärkät ovat alueen suurin matkailullinen valtti. Hiekkasärkien ja dyynien alue sijaitsee kaupungin ulkopuolella ja siellä on retkeilty lomailumielessä jo 1800-luvun loppupuolella. 1960-luvulla itse Urho Kekkonen kestitsi alueella ulkomaalaisia vieraita ja alueelle rakennettiin tanssilava sekä hotelli. Nykyisin Kalajoen juhannus on monen suuntana keskikesän juhlan aikaan. Aluetta on kutsuttu aiemmin Tuomipakaksi alueen dyynien mukaan, sillä ne saattavat nousta jopa 20 metrin korkuisiksi. Kaiken kaikkiaan hiekkasärkien dyynialue on noin 600 hehtaarin suuruinen.Kalajoella on runsaasti tapahtumia kesäaikaan. Juhannusjuhlien lisäksi Kalajoella kisataan rannikon vahvimman miehen tittelistä ja alueella järjestetään vanhojen amerikanrautojen kokoontumisajot. Loppu kesästä alueella juhlitaan rannikolle tyypillisiä Venetsialaisia. Näiden lisäksi Kalajoella on lukuisia konsertteja ja teatteritapahtumia pitkin kesää.

Tunnettuja kalajokilaisia

Kalajoelta kotoisin moni Suomen julkkis. Viime kesänä Kalajoella kuvattiin tosi-tv ohjelma viiden nuoren lomailusta alueella. Ohjelman kautta kaunis seutu sai sille kuuluvaa huomiota, kun nuoret tutustuivat toisiinsa sekä alueen mahdollisuuksiin ja aktiviteetteihin.

Lefteris Papaulakis / Shutterstock.com

Vuosisadan alkupuolen yhden tärkeimmän kirjailijan, Ilmari Kiannon, sukujuuret ulottuvat Kalajoelle, sillä hänen vanhempansa olivat molemmat lähtöisin alueelta. Kianto tuli tunnetuksi köyhien olojen kuvaajana ja hänen tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat Ryysyrannan Jooseppi ja Punainen viiva. Opettajana toiminut Kianto oli mukana politiikassa ja hänet erotettiin sen seurauksena virastaan. Tämä taas johti kirjoittamiselle omistautumiseen, minkä tuotoksena syntyi merkittävä määrä kirjoja. Hän kirjoitti uransa aikana 60 kirjaa ja ehti olla kolmesti naimisissa.

Kalajoelta on myös kotoisin pokeripeleissä hyviä tuloksia tehnyt Jouni Roukola. Roukola harrastaa pokerin lisäksi metsästystä ja koiria. Kalajoki tarjoaakin loistavat mahdollisuudet ulkoilmaelämään. Kauniit ja koskemattomat dyynit, kalliomuodostelmat ja laakeat alueet ovat omiaan ulkoiluun. Alue on myös otollinen metsästysharrastusta ajatellen. Yksi tunnetuimpia kalajokelaisia on pitkään Pariisissa asunut toimittaja Helena Petäistö. Pitkän uran toimittajan tehnyt Petäistö on arvostettu niin kotimaassaan kuin myös asuinmaassaan Ranskassa. Hän on tullut suomalaisille tutuksi MTV:n pitkäaikaisena kirjeenvaihtajana sekä eurooppalaista kaupunkikulttuuria esittelevästä ohjelmasarjasta Aamiainen Cocon kanssa.Helenalta on ilmestynyt myös kaksi kirjaa, jotka käsittelevät hänen nykyistä asuinpaikkaansa Ranskaa. Vaikka toimittaja on tunnettu omaperäisestä tyylistään ja reporteistaan Ranskasta, hän on kuitenkin syntynyt Kalajoella ja kasvanut Oulussa, johon hänellä on vahvat siteet. Petäistölle on myönnetty Suomen Kuvalehden journalistipalkinto ja hänet on palkittu Ranskan Kunnialegioonan ritari-luokan ansiomerkillä.

Urheilun kehto

Kalajoelta on kotoisin moni menestynyt urheilija, eikä ihme – tarjoaahan alue erinomaiset aktiviteettimahdollisuudet.Kalajoen Junkkareissa uransa aloittanut Jussi Jokinen pelaa jääkiekkoa nykyisin maailman kovimmassa liigassa eli NHL:ssä. Jokinen kaudet Oulun Kärpissä vuosina 2001–2005 sujuivat loistavasti ja joukkue voitti kultaa kahdesti. Tämä kiinnitti huomion NHL:ssä jonne Jokinen siirtyi vuonna 2005. Hän aloitti Dallas Starsissa ja on pelannut sen jälkeen Tampa Bay Lightningissa, Carolina Hurricanesissa ja Pittsburgh Penguinsissa, nykyisin hän edustaa Florida Pantherseja.Kalajoelta on kotoisin muitakin hyviä kiekkoilijoita kuten Joni Puurula. Puurula on aloittanut uransa Jokisen tavoin Kalajoen Junkkareissa ja siirtynyt sieltä isompien suomalaisten joukkueiden kautta ulkomaille. Puurula on pelannut useiden eri maiden kuten Ruotsin, Puolan, Italian ja Kazakstanin kovatasoissa joukkueissa. Uransa jo päättänyt Timo Seikkula on myös Kalajoen Junkkarien kasvatteja. Uransa aikana hän pelasi Suomessa, Ranskassa ja Ruotsissa ja oli myös varauslistalla NHL:ään, muttei koskaan pelannut siellä. Muita kalajokelaisia urheilijoita ovat pikajuoksija Katri Mustola, koripalloilija Juho Kauro, pika-aituri Antti Haapakoski, mestarihiihtäjä Jussi Kurikkala, jääkiekkoilija Iikka Törnvall ja salibandyn pelaaja Ilkka Tähkä.Kalajoki on jo maastonsa ja luontonsa puolesta erittäin otollista kuntoiluun. Matkailuvalttinsa ansiosta Kalajoelle on rakennettu myös vesipuisto, kylpylä ja alueella on suosittu leirintäalue. Kalajoella on mahdollisuus harrastaa monenlaisia lajeja kuten golfia, ratsastusta, kalastusta ja extreme-lajeja. Monista alueista poikkeavat maastot kiehtovat monia urheilijoita juuri erikoisempien lajien, kuten maastopyöräilyn saralla.